Route 6 : Luxemburg

Deze route belicht enkele locaties in het Groothertogdom die te maken hebben met de Slag om de Ardennen en die de moeite waard zijn om te bezichtigen.

Clervaux

Clervaux ligt tien kilometer ten westen van de Duitse grens en telde tijdens de oorlog tweeduizend inwoners.  Het is een mooi en eeuwenoud stadje, dat gedomineerd wordt door een kasteel uit de twaalfde eeuw.  Clervaux lag op de aanvalsroute van het Duitse 5de Pantserleger, dat de hoofdaanval in het centrum van de frontzone moest uitvoeren. Al op 16 december 1944, de eerste dag van het Ardennenoffensief, waren de Duitse tanks de rivier de Our overgestoken en stonden ze klaar om naar Clervaux op te rukken. De stad werd slechts verdedigd door het Amerikaanse 110de regiment onder leiding van kolonel Hurley E. Fuller, die zijn hoofdkwartier had in Hotel Claravallis.

Sherman Tank aan het kasteel van Clervaux (2006-11-12).

In de vroege ochtend van 16 december bombardeerden de Duitsers de stad. De volgende dagen signaleerden verkenners de eerste Duitse tanks in de buurt. Die werden echter tegengehouden door fel antitankgeschut en moesten zware verliezen incasseren. Fuller kreeg het bevel tot elke prijs stand te houden en mocht zijn troepen niet terugtrekken. ‘s Middags was de stad dan ook vrijwel omsingeld en veel Amerikanen werden krijgsgevangenen gemaakt, waaronder de kolonel zelf. De Duitsers kregen ook de plaatselijke bruggen over de rivier de Clerve onbeschadigd in handen.

Bordje aan de ingang van het museum van het Ardennenoffensief (2002-06-02).

Op 18 december lag voor de troepen van Von Manteuffel de weg open naar het nabije Bastogne, waar de 101ste Airborne-Division haastig de verdedigingslinie organiseerde. Meteen na de inneming vestigde een Einzatsgruppe van de SS zich in Clervaux, en voerde er een waar schrikbewind. In de dorpen rond de stad vermoordde de eenheid veel Burgers. In het twaalfde-eeuwse kasteel bevindt zich nu een klein maar mooi museum, gewijd aan het Ardennenoffensief.

Maquette in het museum van Clervaux (2006-11-12).

Diekrich

Het stadje Diekirch viel al tijdens de eerste dagen van het Ardennenoffensief in Duitse handen. De Amerikanen heroverden het op 18 januari 1945 toen Patton een tegenaanval vanuit het zuiden opzette. Diezelfde nacht stak de Amerikaanse 5de infanteriedivisie met succes de rivier de Sûre over en nam het plaatsje weer in. Het 80ste Duitse Volksgrenadierskorps was volkomen verrast en de Amerikanen konden snel enkele bruggenhoofden aanleggen. Op 19 januari hadden de GI’s Diekirch weer helemaal ingenomen en de Duitse tegenaanvallen haalden niets uit. Het plaatsje had echter fel te lijden gehad zowel van de Amerikaanse als Duitse beschietingen, die doorgingen van tot 23 januari 1945. Van ongeveer 1100 huizen waren er 174 vernietigd en 650 beschadigd. Alles samen lieten zesenveertig inwoners het leven door de beschietingen.

Museum Diekirch (2007-01-27).


Tegenwoordig is in Diekirch het Musée National d’Histoire Militaire gevestigd. Het werd geopend in 1984 en is voor een groot deel gewijd aan de Slag om de Ardennen. Het is 1500 vierkante meter groot en geeft een goed beeld van de slag aan de hand van vijftien diorama’s, dertig voertuigen en talrijke andere documenten, wapens, uniformen, kaarten enzovoort. Het topstuk is een gedetailleerde weergave van de oversteek van de Sûre door de 5de divisie op 18 januari 1945. Een ander deel van het museum behandelt de geschiedenis van het Luxemburgse leger, tot en met de missies in opdracht van de Verenigde Naties.

Museum Diekirch (2007-01-27).

Ettelbrück

In Ettelbrück bevindt zich het General Patton Memorial Museum, dat gewijd is aan de bevelhebber van het Amerikaanse 3de Leger, dat deze plaats voorgoed bevrijdde op 25 december 1944. Het museum toont meer dan duizend foto’s die het verloop van de Tweede Wereldoorlog in het Groothertogdom beschrijven. Een deel van het museum is gewijd aan de wapens die de geallieerden en de Duitsers gebruikten. Een derde hal geeft een beeld van de luchtgevechten boven Luxemburg.

Memorial Patton in Ettelbruck (2007-01-27).

Luxemburg

De stad Luxemburg en omgeving werden op 10 september 1944 bevrijd door de Amerikaanse 5de pantserdivisie. Op 29 december 1944 legde de 609de Quatermaster Graves Registration Compagny van het 3de Leger hier een tijdelijk soldatenkerkhof aan.

Duitse militaire begraafplaats in Sandweiler (2007-01-27).


In 1946 werd begonnen met de bouw van diverse monumenten, een kapel en een kantoor. In 1960 had het kerkhof eindelijk zijn definitieve vorm, en de officiële opening volgde op 4 juli van dat jaar. Elk jaar wordt het bezocht door zo’n honderd twintig duizend mensen. In totaal liggen er 5076 Amerikaanse militaire Begraven, met aan het hoofd van de begraafplaats het graf van Generaal Patton.

Amerikaanse militaire begraafplaats in Hamm (2007-01-27).

 

© http://www.gvandeurzen.be

 

Bron : Reisgids naar de Tweede Wereldoorlog.