Clervaux

Sherman tank en Artilleriegeschut aan de ingang van de Burcht (2007-06-24)

Clervaux is een stadje gelegen in een diep, nauw dal aan de oevers van de Clerve en in het hartje van de Ardennen. Bijna in het drielandenpunt met Duitsland en België. Clervaux lag op de aanvalsroute van het Duitse 5de Pantserleger, dat de hoofdaanval in het centrum van de frontzone moest uitvoeren.

Standbeeld ter ere van de GI's die voor onze vrijheid hebben gestreden (2007-06-03)

Al op 16 december 1944, de eerste dag van het Ardennenoffensief, waren de Duitse tanks de rivier de Our overgestoken en stonden ze klaar om naar Clervaux op te rukken. De stad werd slechts verdedigd door het Amerikaanse 110de regiment onder leiding van kolonel Hurley E. Fuller, die zijn hoofdkwartier had in Hotel Claravallis. In Clervaux nabij het dorpsplein kan men een monument bewonderen ter ere van de bevrijders. Op de parking aan de voet van de burcht vindt men ook nog een gedenkplaat ter herinnering aan de verplichte indiensttreding in het Duitse leger.

Ter ere van de verplichte indienstredingen ( 2007-06-24)

In de middeleeuwse burcht bevinden zich drie musea, twee daarvan kan u op onze site over toerisme bewonderen, het derde is het museum over de slag van de ardennen. Bij het binnenkomen van de burcht stoot men op een in goede staat "Sherman tank" en nog een artillerie geschut, deze om ons er aan te herinneren dat het hier net als aan de Belgische en Duitse kant van de grens ook zware slag geleverd is tijdens de "Slag om de Ardennen".

Collectie insignes in het museum (2006-11-12)

Maquettes van de vliegtuigen die deelnamen aan de Slag om de Ardennen (2006-11-12)

 

 

© http://www.gvandeurzen.be