Blitzkrieg

Viatsjeslav Molotov

Hitler was niet te vinden voor het communisme maar toch wou hij nog geen conflict op twee fronten. Hij stuurde von Ribbentrop naar Moskou, waar hij Viatsjeslav Molotov ontmoette, de rechter hand van Stalin. De twee naties ondertekende een non agressie pact tussen Duitsland en de U.S.S.R. In dit pact was er overeengekomen dat er een verdeling is van de territoria en dit voor beide landen afzonderlijk. De U.S.S.R. kreeg een deel van Polen, ze kon ook haar invloed uitbreiden op Estland, Letland, Litouwen en Finland. Het pact was nog maar net ondertekend of Hitler gaf al aan zijn generaals de orders om plannen te ontwikkelen voor een invasie van Polen.

Map van de invasie van Polen

In de nacht van 31 augustus 1939 steekt een enorm Duits leger van meer dan 1,5 miljoen soldaten de Poolse grens over op verschillende locaties. De Russen van hun kant vallen de Polen in de rug aan op 17 september. De “Blitzkrieg” (de bliksemoorlog) van Hitler heeft ten volle gewerkt. Een nieuwe manier van oorlogsvoering is geboren, de troepen op de grond en een bescherming in de lucht van de Luftwaffe. Engeland en Frankrijk eisen de onmiddellijke terugtrekking van de Duitse troepen uit Polen. Ze krijgen echter geen reactie op hun ultimatum en op 3 september 1939 verklaren deze twee landen de oorlog aan Duitsland. Maar Engeland en Frankrijk doen niets om Polen te steunen. Op 27 september capituleert Polen. De Russen van hun kant laten de wereld geloven dat ze Polen bevrijdt hebben van het oosten. De tweede wereldoorlog is bij deze een feit. Ondanks de capitulatie kunnen 500.000 soldaten het land ontvluchten en terugkeren naar Engeland. Van alle delen van de wereld komen Polen hun broeders vergezellen en vechten tegen de Nazi’s. Zij nemen deel aan grote slagen zoals die van Falaise en tijdens de bevrijding van Nederland en België.

Pools militaire begraafplaats in Lommel

Japan valt Mantsjoerije aan op 18 september 1931. De japanners doen dit onder de context van het incident bij Mukden tijdens de bouw van een spoorweg in Mantsjoerije. In 1936 sluiten Japan en Duitsland een verdrag, waardoor Duitsland een nieuwe bondgenoot heeft. Na een nieuw incident in Mantsjoerije valt Japan China aan, de tweede oorlog tussen Japen en China is nu een feit. Japan bezet meerdere regio’s in Azië, vooral deze waar essentiële mineralen voorhanden zijn. In juli 1940 legt Roosevelt, president van de Verenigde Staten een embargo op tegen Japan.

Gedenksteen op de militaire begraafplaats te Lommel

De Verenigde Staten hebben steeds geprobeerd om zich niet te mengen in conflicten in andere delen van de wereld maar na de luchtaanval op de marine basis van Pearl Habor, waren de Verenigde Staten verplicht deel te nemen aan de oorlog.

Cover van de film "Pearl Harbor"

De Russen van hun kant sturen op 30 november hun troepen naar Finland. De Finnen die in de minderheid zijn, brengen de Russen toch grote verliezen toe. Door de barre Finse winter zijn de Russen genoodzaakt hun offensief te stoppen. Na de winter hernemen de Russen de strijd met een groter leger en op 11 maart 1940 accepteert Finland de Russische condities. Finland heeft dan 25.000 manschappen verloren.

Fort van Eben-Emael

België die nog steeds de loopgravenoorlog (1914-1918) in het achterhoofd heeft, verkiest om neutraal te blijven en ondertekent geen enkel verdrag met geen enkel land. De Belgen tellen ongeveer 600.000 manschappen en met het fort van Eben-Emael, het modernste fort van Europa en zogezegd niet inneembaar, zouden een eventuele aanval van de Duitsers kunnen weerstaan. Ook hebben ze versterkte linies aangelegd tussen de steden Antwerpen, Maaseik en Aarlen. In 1940 vallen de Duitsers tegen alle verwachtingen in België binnen, op 10 mei1940 steken ze de grens over en een groep Duitse parachutisten slagen erin om in enkele uren het fort van Eben-Emael in te nemen. De Belgen leveren een moedige strijd maar moeten na 18 dagen de strijd staken. België capituleert. De koning Leopold III weigert het land te verlaten en de eerste minister Hubert Perliot gaat in ballingschap in Londen van waaruit hij de regering leidt, maar niet zonder op voorhand de koning uit zijn bevoegdheden te ontzetten.

Blok 01 : Deze maakt eigenlijk geen deel van het Fort maar is ermee verbonden door een ondergrondse Tunnel, Vanaf deze blok had men zicht op de Maasvallei en was bestemd voor de verdediging van de sluis van Ternaaien. (17-04-2021)

Dit gedeelte is in opbouw.

 

 

 

© http://www.gvandeurzen.be