Duitse Begraafplaats van Sandweiler

Sandweiler - Hoofdingang van de begraafplaats 2008-03-23

Deze militaire begraafplaats voor de gesneuvelden soldaten tijdens de Tweede Wereldoorlog, was tijdens de jaren 50, de eerste in het buitenland aangelegde locatie door de “Volksbund Deutsche Kriegsgräberfürsorge e.V.” na de oorlog van 1939-1945. Om het onderhoud te voorzien beschikt de Volksbund enkel over de donaties. Jongeren van overal uit Europa, dragen bij aan het onderhoud van de begraafplaats tijdens Internationale jeugdkampen en creëren daardoor ook vriendschapsbanden.

Sandweiler - Eigenlijke ingang van de begraafplaats 2008-03-23

Tijdens de zware gevechten in de winter en de lente van 1945 in de grenszones van België, Luxemburg en Duitsland hadden de Amerikaanse diensten voor de begraafplaatsen de slachtoffers in twee verschillende locaties achter de troepen. De Duitse soldaten op het grondgebied van de gemeente Sandweiler en de Amerikanen op het grondgebied van Hamm. Deze beiden begraafplaatsen liggen amper 1.5 km van elkaar af. Na voltooiing van de werken door de Amerikaanse diensten telde de begraafplaats 5 599 graven.

Sandweiler - Gerard bij het stenen kruis 2008-03-23

In 1952 sloten het Groothertogdom Luxemburg en de Federale Duitse Republiek een conventie betreffende de Duitse militaire begraafplaatsen in zijn buurland.

Sandweiler - Algemeen zicht 2008-03-23

In deze tijd waren er nog talrijke graven van Duitse soldaten in ongeveer 150 Luxemburgse locaties, deze telde 5 286 slachtoffers. Er waren voornamelijk begraafplaatsen van dewelke men geen volledige informatie over beschikte. De Volksbund heeft deze ook naar Sandweiler over gebracht. Hier was er voldoende ruimte om de begraafplaats uit te breiden. Door deze opgravingen was het mogelijk een aantal van deze slachtoffers nog te identificeren die tot dusver nog onbekend waren. Ongeveer 10 900 oorlogslachtoffers vonden hier hun laatste rustplaats.

Sandweiler - Zicht op de rijen kruisen 2008-03-23

Deze locatie is vanaf 5 juni 1955 toegankelijk geworden voor het publiek.

De doden van deze begraafplaats zijn een aansporing tot de vrede.

 

Bron: “Volksbund Deutsche Kriegsgräberfürsorge e.V.”

 

© http://www.gvandeurzen.be