Kort verhaal

Net voor de tweede restauratie (2007-08-26).

Op 4 november 1944 plaatsten de Britten, ter bescherming van de bruggen over de Maas, en later ter ondersteuning van de Britse 7e Pantserdivisie, en van de Guards Pantserdivisie, twee troops 3,7" kanonnen (telkens 4) respectievelijk te Leut en te Dilsen. Deze beide Britse pantserdivisies waren operationeel aan de Duitse grens in de buurt van Sittard en Geilsenkirchen.
De beide troops vormden samen de 338e H.A.A. Battery. "A” troop lag in Leut langs de betonbaan naar Eisden, terwijl troop "B" opgesteld stond in Dilsen zuidwestelijk van het huidige Cultureel Centrum. Het batterijhoofdkwartier was eveneens in Leut gevestigd. De batterij was een onderdeel van het 108e Heavy A.A. Regt., dat bevolen werd door Lt.‑Kol. G.H. Nicholson. Het hoofdkwartier van dit regiment was gevestigd in Eisden ‑ Dorp in de gebouwen van de rijksscholen. De batterij kwam uit de buurt van ‘s Hertogenbos waar zij aan de gevechten had deelgenomen. De kanonnen waren in hoofdzaak bedoeld als luchtafweergeschut, doch konden evengoed ingezet worden ter ondersteuning van op de grond opererende eenheden. Zij konden eveneens gebruikt worden als pantserafweergeschut en vormden als dusdanig een tegenhanger van het Duitse 88m.‑kanon, dat de geallieerden zoveel ontzag had ingeboezemd.
Onder dit regiment, het 108e H.A.A. Regt. hoorde eveneens de 421' H.A.A.Battery, met de "E" troop en hoofdkwartier zuidoostelijk van Urmond (nabij DSM ) en de “F” troop nabij Papenhoven. Te Stokkem stonden twee batterijen licht afweergeschut en bevond zich eveneens, daar waar de Kapelstraat en de Arnold Sauwenslaan samenkomen, de herstelwerkplaats van het hele regiment.
Op 4 januari 1945 verliet het regiment onze provincie om over Luik, Namen en Dinant naar Givet te vertrekken om, als onderdeel van het 30e Corps (Lt.‑Gen. Brian Horrocks) te gaan deelnemen aan de gevechten in de Ardennen.

Na de restauratie (2007-11-11)

 

© http://www.gvandeurzen.be